Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΕΣΚΑΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥ 1ουΕΠΑΛ ΔΕΣΚΑΤΗΣ ΕΠΑΛ-μοί





Στις 7 Νοεμβρίου 2014 η δημοσιογραφική ομάδα της ηλεκτρονικής εφημερίδας του 1ου ΕΠΑ.Λ. Δεσκάτης(http://e-palmoi.blogspot.gr) επισκέφτηκε το Δήμαρχο Δεσκάτης, κ. Καραστέργιο Δημήτριο,  και τον «ανέκρινε» σε μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης.

ΕΡΩΤΗΣΗ 1η :         Πώς αισθανθήκατε, όταν αναλάβατε την 1η Σεπτεμβρίου τα ηνία του τόπου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αισθάνθηκα χαρά διότι  μου δίνεται η ευκαιρία να  προσπαθήσω μαζί με τους συνεργάτες μου να υλοποιήσουμε τα όνειρα μας  για την ανάπτυξη της περιοχής , και τιμή διότι με εμπιστευτήκαν οι συνδημότες μου. Επίσης αισθάνθηκα έντονο το αίσθημα της  ευθύνης , απαιτείται υπεύθυνη και σοβαρή στάση , πολλές ώρες εργασία και  ενημέρωσης προκειμένου να ανταποκριθούμε στο έργο μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2η:Σας ευχόμαστε καλή θητεία και καλή δύναμη στο έργο σας! Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες  σας για τον τόπο μας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι προτεραιότητες που θέτει η νέα Δημοτική Αρχή είναι :
·         Καθορισμός σχεδίου ανάπτυξης-κυρίως στον πρωτογενή τομέα(δρόμοι, νερό, ρεύμα, πιστοποίηση προϊόντων, νέες υποδομές, ανάπτυξη στην παραγωγή, πιστοποίηση προϊόντων, υποστήριξη αγροτών)
·         Τόνωση της απασχόλησης .
·         Ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου(Γεωπάρκο, λίμνη Ιλαρίωνα, θρησκευτικά μνημεία, κ.α),προτάσεις εναλλακτικού τουρισμού, ανάδειξη τοπικής γαστρονομίας
·         Κοινωνική πολιτική(Κοινωνικό Παντοπωλείο ,Κοινωνική ιματιοθήκη , φαρμακείο κ.α) Στήριξη στις ευπαθείς ομάδες

·         Στήριξη των δομών (υγείας, παιδείας, πολιτισμού)
ΕΡΩΤΗΣΗ 3η:Ποιο το έργο σας για την εκπαίδευση; Τι χρειάζονται τα σχολεία για να λειτουργήσουν καλύτερα; Ποια είναι η γνώμη σας ως δήμαρχος αλλά κυρίως ως εκπαιδευτικός;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Η επένδυση στην παιδεία και στη  νεολαία είναι επένδυση στο μέλλον, Το έργο μας στον τομέα της εκπαίδευσης στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητάς της με:

 Την εξασφάλιση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής(Η/Υ, εργαστήρια , κ.α.) Την επιμόρφωση των καθηγητών, ενθάρρυνση ανάληψης πρωτοβουλιών για καινοτόμα προγράμματα .
Την  σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία.
Σημαντική είναι επίσης η σχέση γονέα-σχολείου και η υποστήριξη  αυτής της σχέσης μέσα από τις σχολές γονέων που διοργανώνει ο Δήμος  καθώς και τα προγράμματα Δια βίου Μάθησης.

Ειδικά για το ΕΠΑΛ σημαντική είναι η ανάπτυξη  πρωτοβουλιών διασύνδεσης με την αγορά εργασίας καθώς  και δράσης  στον τομέα της κοινωνική πρόνοιας με την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4η:Θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα του ΕΠΑ.Λ. Δεσκάτης που αφορούν την υλικοτεχνική υποδομή τους και την ενίσχυση των τομέων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:. Τα αιτήματα του ΕΠΑ.Λ. θα ικανοποιηθούν. Θα γίνει εκσυγχρονισμός των εργαστηρίων.Το εργαστήριο Ηλεκτρολογίας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Απομένει ο εξοπλισμός του με Η/Υ. Το  εκπαιδευτικό τρακτέρ  θα μεταφερθεί σε ειδικό χώρο του σχολείου που θα διαμορφωθεί σε αίθουσα, προκειμένου να φιλοξενήσει τις εργαστηριακές ανάγκες του τομέα Γεωπονίας. Θα  γίνει ανάπλαση περιβάλλοντα χώρου του θερμοκηπίου. Επίσης θα παραχωρηθεί χώρος για δημιουργία Βοτανικού Κήπου και θερμοκηπίων (δυνατότητα αυτοσχεδιασμού από εσάς). Το πάρκο επίσης του Δασαρχείου μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να γίνει χώρος αναψυχής και ψυχαγωγίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5η:Ποια είναι η στάση σας απέναντι στον αθλητισμό; Θα μπορούσατε να εξοπλίσετε καλύτερα τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Ο αθλητισμός δεν είναι απλά τρόπος ζωής, αλλά δίνει ζωή. Εξασφαλίζει την πνευματική ψυχική και σωματική  υγεία ,ψυχαγωγεί, εκτονώνει κοινωνικοποιεί και για το λόγο αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και τις υποδομές ώστε να ενθαρρύνουμε την νεολαία μας και όχι μόνο να ασχοληθεί με την άθληση. Θα γίνει εκσυγχρονισμός των σημαντικών αθλητικών υποδομών του Δήμου μας (ταρτάν, κ.α.). Παραδόθηκε ήδη το Κλειστό Γυμναστήριο αλλά περιμένουμε υπευθυνότητα από μέρους σας προκειμένου να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση όλες οι υποδομές. Επίσης θα αξιοποιηθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις στα σχολεία.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6η: Υπάρχει κάποιο σχέδιο ανάπτυξης για τα χωριά που ανήκουν στο Δήμο; Θα μπορούσε να δημιουργηθεί συγκοινωνία για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των μαθητών;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Στόχος μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη των Δημοτικών μας διαμερισμάτων, πιστεύουμε σε μια  αποκεντρωμένη διοίκηση, που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα βάση αναγκών και όχι βάση πληθυσμού. Κύρια μέριμνά μας είναι να βελτιώσουμε την συγκοινωνία , την ιατρική φροντίδα και μέσω της ευρυζωνικότητας την επικοινωνία σε όλα τα χωριά.

Έχει υπογραφεί σύμβαση με ΚΤΕΛ Γρεβενών για μεταφορά κατοίκων των χωριών προς τη Δεσκάτη κάθε Πέμπτη και γίνονται συζητήσεις για απογευματινή συγκοινωνία. Τα έξοδα του ΚΤΕΛ καλύπτονται  εν μέρει από τον Δήμο.
ΕΡΩΤΗΣΗ 7η:Πως μπορεί να αξιοποιηθεί η λίμνη Ιλαρίωνα και η Βουνάσα; Υπάρχουν κάποια οικολογικά – περιβαλλοντικά προγράμματα στα οποία θα μπορούσε να συμμετέχει το σχολείο μας ώστε να σχεδιάσουμε μία κοινή δράση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Η λίμνη του Ιλαρίωνα σε συνδυασμό με την Βουνάσα και τα πολιτιστικά μνημεία και τα προϊόντα της περιοχής μας ,μπορεί να αποτελέσει , με τις κατάλληλες υποδομές, (παραλίμνιοι δρόμοι, παρατηρητήρια, μουσείο φυσικής ιστορίας, πλωτές εξέδρες  ,θεματικά πάρκα  κ.α μοναδικό τουριστικό προορισμό.
Πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι στην περιοχή μας έχουμε τα αρχαιότερα γεωλογικά ευρήματα της Ευρώπης, είναι το σημείο Γέννησης της Ευρώπης.
Επίσης το καταφύγιο  του Ορειβατικού συλλόγου είναι σε περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος  και προσφέρεται για πολλές  ορεινές δραστηριότητες.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το babylift για σκι, snowboard,αναρρίχηση κ.α.
Η Βουνάσα έχει 204 είδη ανωτέρων φυτών, 4 είδη οικοσυστημάτων  και σπάνια ζώα.
Υπάρχουν σηματοδοτούμενα μονοπάτια που συνδέονται  με τη λίμνη του Ιλαρίωνα.
Στόχος του Δήμου είναι να απευθύνει πρόσκληση στα σχολεία που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε κοινές  με το Δήμο δραστηριότητες προβολή και ανάδειξης της περιοχής μέσα από προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
ΕΡΩΤΗΣΗ 8η:Ποια η στρατηγική σας για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού; Πώς μπορεί το ΕΠΑ.Λ. Δεσκάτης (τομείς γεωπονίας και οικονομίας) να συμμετέχει στην ανάπτυξη;
            ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορείτε μέσω της εξειδίκευσης σας να δραστηριοποιηθείτε στο κομμάτι του αγροτουρισμού, ο οποίος έχει πολλές δυνατότητες  ανάπτυξης.  Ο συνδυασμός εναλλακτικών μορφών τουρισμού με τα εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά μας προϊόντα ,τα οποία  μέσα από τέτοιες δράσεις θα προωθούνται ,Θα αποτελέσει οικονομικό πόρο, τον οποίο ο  Δήμος θα ενθαρρύνει, μέσα από την ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα για την ίδρυση  σύγχρονων αγροτουριστικών μονάδων .
ΕΡΩΤΗΣΗ 9η: Πιστεύετε ότι η νεολαία συμμετέχει στα κοινά; Αν όχι, τι θα κάνετε για να τους προσελκύσετε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Η νεολαία πρέπει να συμμετέχει στα κοινά. Δεν συμμετέχουν στο βαθμό που  θα έπρεπε. Χρειαζόμαστε νέες ιδέες, αυθορμητισμό, ειλικρίνεια.
Σε τέτοιες πρωτοβουλίες ανταποκρινόμαστε, για αυτό και εντάξαμε ως νέο θεσμό στο Δήμο τη συγκρότηση  του Τοπικού Συμβουλίου  Νέων και θέλουμε συμμετοχή από εσάς. Είναι σημαντική, γιατί οι νέοι του τόπου μας θα έχουν ένα βήμα ελεύθερης έκφρασης, για να προτείνουν και να προωθήσουν τις ιδέες τους οι οποίες θα αποτελέσουν για τον Δήμο αφορμή για τη χάραξη καινοτόμας πολιτικής. Θα βρισκόμαστε σε άμεση επικοινωνία με τους νέους.
ΕΡΗΤΗΣΗ 10η:  Τι σκοπεύετε να κάνετε για την Πράσινη – αειφόρο ανάπτυξη του τόπου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Ο Δήμος εφαρμόζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας. Πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις μη μόνιμου χαρακτήρα για βιώσιμη, αειφόρο και πράσινη ανάπτυξη. Πρέπει  να γίνεται εφαρμογή της νομοθεσίας και των ειδικών κανόνων. Θα προστατέψουμε αυτό που παραλάβαμε, ώστε να το παραδώσουμε και στις επόμενες γενιές.
Θα πραγματοποιηθούν τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στα σχολεία(θέρμανση με λιγότερα καύσιμα ) και σε όλα τα Δημοτικά κτίρια.
Θα γίνει ενημέρωση και ενθάρρυνση των πολιτών για συμμετοχή στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας.
Θα αξιοποιηθούν τα δάση , τα ύδατα( χρηματοδότηση για μικρό υδροηλεκτρικό το οποίο θα αποτελέσει σημαντικό έσοδο), ο αέρας(ανεμογεννήτριες οι οποίες αποτελούν πράσινη ενέργεια αλλά με περιορισμούς και προγραμματισμό η εγκατάσταση τους με τρόπο που να μην καταστρέφουμε το φυσικό περιβάλλον γιατί η οικολογική καταστροφή είναι μη αναστρέψιμη) και ο ήλιος της περιοχής μας. Οι παραπάνω ενέργειες έχουν δρομολογηθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ e-palmoi : κ. Δήμαρχε σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας . Ελπίζουμε να μας δοθεί και πάλι η ευκαιρία να σας «ανακρίνουμε»  με αφορμή νέα θέματα και προβληματισμούς, με «σκληρότερες» , ωστόσο, ερωτήσεις αυτή τη φορά.