Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Τομείς-Ομάδες προσανατολισμού


Γενικά

Σύμφωνα τώρα με το νέο νόμο 4186-17/09/2013 για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος τίθεται σε ισχύ για τους μαθητές που το σχολικό έτος 2013-14 θα φοιτούν στην Α΄τάξη, το Επαγγελματικό Λύκειο θα προσφέρει δύο κύκλους σπουδών, οι οποίοι ανήκουν στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα:
α. το «Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών» και
β. το «Μεταδευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών», την «Τάξη Μαθητείας».
                Σύμφωνα με το νέο νόμο, στο «Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών» στα Ημερήσια ΕΠΑ.Λ.θα λειτουργούν οι Α ́, Β ́ και Γ ́ τάξεις. Στην Α ́ τάξη εγγράφονται χωρίς εξετάσεις, οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου. Στη Β ́ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από την Α ́ τάξη του Γενικού ή του Επαγγελματικού Λυκείου. Στη Γ ́ τάξη εγγράφονταιοι προαγόμενοι από τη Β ́ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου. Οι προαγόμενοι από την Α ́ Τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου δικαιούνται να εγγραφούν στη Β ́ Τάξη του Γενικού Λυκείου.
       Στην «Τάξη Μαθητείας» (εκπαίδευση στο χώρο εργασίας) η οποία είναι προαιρετική, εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιουκύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ.. Η «Τάξη Μαθητείας», που εφαρμόζει το δυϊκό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητείας) του Ο.Α.Ε.Δ. έχει διάρκεια ένα (1) έτος και περιλαμβάνει Μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, Μάθηματα Ειδικότητας και Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης στη σχολική μονάδα αντίστοιχα. Την ευθύνη υλοποίησης της τάξης μαθητείας, της τοποθέτησης σε χώρους εργασίας των φοιτούντων, καθώς και όλα τα σχετικά με αυτήν έχει το ΕΠΑ.Λ. και ο Ο.Α.Ε.Δ.. Η τοποθέτηση σε χώρους εργασίας των φοιτούντων και παρακολούθησή τους θεωρείται άσκηση εκπαιδευτικού έργου.
            Ο νέος νόμος ορίζει εκ νέου τις ομάδες προσανατολισμού (Α΄ τάξη), τους τομείς και τις ειδικότητες (Β΄ και Γ΄ τάξη) που είναι δυνατόν να λειτουργούν σε κάθε ΕΠΑΛ. Δείτε εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων γενικής παιδείας της Α΄ και Β΄ τάξης, ενώ μπορείτε να δείτε το ωρολόγιο πρόγραμμα των ειδικοτήτων στους αντίστοιχους τομείς.
              Σύμφωνα με το άρθρο 6 του νόμου 4327/2015 επανασηστύνονται οι καταργηθείσες ειδικότητες της Δ/θμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. “Ετσι, και σύμφωνα με το νόμο 4186/2013 θα λειτουργήσει από το σχολικό έτος 2015-2016 στο σχολείο μας ο Τομέας Υγείας -Πρόνοιας και ο Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών, με τις ειδικότητες που αναφέρονται παρακάτω.
             Στο δικό μας σχολείο, λοιπόν, για την Α΄ τάξη λειτουργούν οι ακόλουθες ομάδες προσανατολισμού, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε συγκεκριμένες ειδικότητες στην Β΄ και Γ΄ τάξη, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 80885/Δ4/23-05-2014 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1366/τΒ’/28-05-2014.
ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ  ΕΠΑ.Λ.
Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών
1. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
2. Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ
3. Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού

Ομάδα Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας
1. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
2.Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης
Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
Τομέας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
2. Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής 
3. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ 

&ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ


  1. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων-Εγκαταστάσεων & Δικτύων
  2. Τεχνικός Αυτοματισμού

         
Τέλος, στους σημερινούς αποφοίτους των ΕΠΑΛ χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο επιπέδου 3 της περ. γ” της παρ.1 του άρθρου 6 του Ν.2009/1992 (ΦΕΚ.18Α) και οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα:
  •   να λάβουν άδεια εξασκήσεων επαγγέλματος
  •   να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα τμήματα και στις σχολές των Ανωτέρων και Ανωτάτων   Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
  •  να εγγραφούν στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) (κατά προτεραιότητα σε σχετικά με την ειδικότητά τους αντικείμενα)