Τρίτη 9 Μαΐου 2023

ΒEEpalCream - Οι μαθητές της Β' και Γ ‘ του 1ου Μανουσάκειου ΕΠΑ.Λ. Δεσκάτης παρασκευάζουν κηραλοιφή

 

Το κερί της μέλισσας, το ελαιόλαδο και τα αιθέρια έλαια  ενέπνευσαν  τους μαθητές και της μαθήτριες του 1ου Μανουσάκειου ΕΠΑ.Λ. Δεσκάτης για την παρασκευή κηραλοιφής.

Οι μαθητές σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους καινοτομούν και παρασκευάζουν την BEEpalcream.  Το σχολείο ενστερνίζεται τα οφέλη αυτής της δράσης καθώς θα αυξηθούν οι γνωστικές τους ικανότητες και ταυτόχρονα θα καλλιεργηθούν οι κλίσεις και το αίσθημα συνεργασίας των μαθητών.

Ειδικότερα, με την παρούσα δράση «ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΗΡΑΛΟΙΦΗΣ- ΒΕEpalCream» επιδιώκεται να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ μαθητών σε επίπεδο επικοινωνίας και συνεργασίας σε μαθησιακό και γνωστικό επίπεδο. Ακόμη, στόχος είναι το σχολείο να αποτελεί έναν χώρο χαράς και δημιουργίας για όλους τους μαθητές, προκειμένου να αναπτύξουν το σύνολο των δυνατοτήτων και δεξιοτήτων τους. Πιο αναλυτικά, σκοπός της παρούσας δράσης είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τα αγνά υλικά της φύσης και συγκεκριμένα τα προϊόντα που παράγουν οι μέλισσες (όπως το κερί) και να γνωρίσουν τα  αιθέρια έλαια. Στη συνέχεια θα εξοικειωθούν με τον εξοπλισμό, τις συσκευές και τα εργαλεία που απαιτούνται για την παρασκευή των κηραλοιφών και να συνεργαστούν προκειμένου να τις παρασκευάσουν.

Η κηραλοιφή είναι μια κρέμα φτιαγμένη με 100% αγνά υλικά, γνωστή από την αρχαιότητα για τις ιδιότητές της. Ο συνδυασμός αγνού ελαιόλαδου με το κερί της μέλισσας, δίνουν ένα αποτέλεσμα πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, υδρογονάνθρακες και αντιοξειδωτικά που τρέφει και τονώνει το δέρμα και βοηθάει την ελαστικότητά του, χωρίς παρενέργειες

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ της BEEpal -cream

 

Για ένα βαζάκι 40 ml θα χρειαστούμε τα παρακάτω:

  • 10γρ  κερί μέλισσας
  • 50γρ. παρθένο ελαιόλαδο
  • 15 σταγόνες αιθέριο  έλαιο

Τρόπος παρασκευής: Τοποθετούμε το μελισσοκέρι σε μπενμαρί και  το λιώνουμε. Στην συνέχεια, θα προσθέσουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά τα δυο υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Όταν ομογενοποιηθούν ρίχνουμε το αιθέριο έλαιο (στη δική μας κηραλοιφή χρησιμοποιήσαμε αιθέριο έλαιο με άρωμα βανίλιας). Στη συνέχεια αποθηκεύουμε το μείγμα σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι και το αφήνουμε να κρυώσει πριν την χρήση. Η τελική μορφή του θα είναι μια κρεμώδης πάστα.

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε  το ελαιόλαδο με την ίδια ποσότητα από αμυγδαλέλαιο ή λάδι καρύδας.

 









Ιδιότητες της κηραλοιφής

Οι ευεργετικές ιδιότητες της κηραλοιφής πηγάζουν φυσικά από τα δύο μοναδικά συστατικά της:

Το κερί της μέλισσας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και περιέχει αντιβιοτικές και αντισηπτικές ουσίες, παρουσιάζοντας έτσι θεραπευτική δράση.

Το ελαιόλαδο είναι και αυτό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, όπου με την επάλειψη στο δέρμα μας, το τρέφει, ενισχύει την ελαστικότητά του και αναπληρώνει τα πολύτιμα λιπίδια της επιδερμίδας μας. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε καταπολεμά τη γήρανση του δέρματος και έχει επουλωτικές ιδιότητες.

Το αιθέριο έλαιο Βανίλια έχει υπέροχο άρωμα, χαλαρωτική και κατευναστική επίδραση που ενισχύει τη διάθεση, προκαλεί συναισθήματα ευφορίας και ανακουφίζει από το στρες.

Έτσι ο συνδυασμός των δύο αυτών υλικών δίνουν ένα αποτέλεσμα πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, υδρογονάνθρακες και αντιοξειδωτικά που τρέφει και τονώνει το δέρμα και αυξάνει την ελαστικότητά του.