Σάββατο 12 Απριλίου 2014

GEOMETRICO Επιστημονική Εικονογράφηση (Κόμικ)


PictureΠαρακάτω σας παρουσιάζω το e-book Geometrico του Jean-Pierre Petit σε μετάφραση της Λένας Βλασταράς. Έχετε τη δυνατότητα να το ''ξεφυλλίσετε'' και αν σας αρέσει να το κατεβάσετε σε μορφή PDF πατώντας εδώ. 
Ο Jean-Pierre Petit ήταν  διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας, αστροφυσικός και ιδρυτής ενός νέου είδους: της Επιστημονικής Εικονογράφησης (Κόμικς). Το 2005 αποφάσισε να δημοσιοποιήσει είκοσι από τα έργα του, μοιράζοντας τα δωρεάν στο Διαδίκτυο. Ίδρυσε επίσης το σωματείο Γνώσεις χωρίς Σύνορα (Savoir sans Frontières) που είχε ως στόχο να μοιράζει δωρεάν τις γνώσεις σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένου και των επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων.
Με το κόμικ αυτό ο Jean προσπαθεί να εφαρμόσει την Ευκλείδεια Γεωμετρία πάνω στην επιφάνεια μιας σφαίρας , καταλήγοντας βέβαια σε αδιέξοδα. Βλέπετε η Ευκλείδεια Γεωμετρία, είναι φτιαγμένη για το επίπεδο και όχι για κοίλες ή κυρτές επιφάνειες . Αφού λοιπόν το διαπιστώσει , προσπαθεί να βρει τους νέους κανόνες που διέπουν τη Γεωμετρία πάνω σε μια καμπύλη επιφάνεια . Ο τρόπος που παρουσιάζει τα πράγματα είναι αρκετά διασκεδαστικός ενώ ταυτόχρονα διαπραγματεύεται ένα δύσκολο θέμα. Θέλει προσοχή και συγκέντρωση το διάβασμα που θα κάνετε , αλλά πιστέψτε με αξίζει να προσπαθήσετε.