Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ - Πέμπτη 27 Ιανουαρίου (παρουσίαση)


 Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, παρουσίαση με θέμα “Προστασία ανηλίκων από το διαδίκτυο” στους μαθητές της Β΄ Λυκείου του Μανουσάκειου(1ου ΕΠΑ.Λ) Δεσκάτης, από την ψυχολόγο του σχολείου, Αριάδνη Κοκόρα.

 

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

 

Το διαδίκτυο αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας.Χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο στο σπίτι,στη δουλειά και στο σχολείο.Επίσης, αποτελεί εργαλείο για την  εκπαίδευση,τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία,την κοινωνική δικτύωση και εργασία. Χρησιμοποιείται τόσο από ενήλικες όσο και από ανήλικους.

Τα παιδια είναι ψηφιακά γηγενείς,είναι γεννημένα στην ψηφιακή εποχή ενώ η παλαιότερη γενιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως προσφυγική όσον αφορά τη συγγένειά της με την Τεχνολογία της πληροφορίας.

Συγκεκριμένα το Διαδίκτυο παρέχει στα παιδιά εργαλεία εξαιρετικής σπουδαιότητας,τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να εκφράσουν ή να υποστηρίξουν τις απόψεις τους,να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και εκμάθηση και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους ενώ, επιπλέον,αποτελεί εξαιρετικό μέσο επικοινωνίας που παρέχει δυνατότητες για άνοιγμα στον κόσμο και συμβάλλει στην εξέλιξη του ατόμου.

Σκοπός της παρουσίασης είναι η ευαισθητοποίηση των νέων παιδιών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον κυβερνοχώρο,καθώς και να εντοπίζουν και να διαχειρίζονται θέματα ασφάλειας και προστασίας στο Διαδίκτυο.







Παρουσιάστηκαν,αναλύθηκαν και συζητήθηκαν τα κάτωθι θέματα:

     Οι κίνδυνοι του διαδικτύου

     Συμβουλές

     Ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις από την υπερβολική χρήση του διαδικτύου

     Σωματικά συμπτώματα

     Κίνδυνοι(εθισμός,αποξένωση από τον πραγματικό κόσμο,παραπληροφόρηση, υποκλοπή προσωπικών δεδομένων,αποπλάνηση,εκφοβισμός,ηλεκτρονικός τζόγος,

ιοί,παραποίηση γλώσσας).

     Τρόποι προστασίας από τους κινδύνους του internet.