Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Το Μανουσάκειο ΕΠΑ.Λ. βρίσκεται όχι μόνο κοντά στους μαθητές αλλά και στους γονείς και κηδεμόνες…


Το σχολείο μας διοργάνωσε διαδικτυακή ενημέρωση που απευθυνόταν σε  όλους τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών και μαθητριών  του Μανουσάκειου 1ου  ΕΠΑ.Λ. Δεσκάτης την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 και ώρα 11:00 π.μ. με θέμαΣεξουαλική Κακοποίηση Ανηλίκων

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από την ψυχολόγο του σχολείου μας, κα Αριάδνη Κοκόρα (ΠΕ23 Ψυχολόγων) μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσής της στην πλατφόρμα του WeBex.

Πρωτίστως, αναρτήθηκε η πρόσκληση για συμμετοχή στη δράση στην ιστοσελίδα του σχολείου, ενώ ταυτόχρονα απεστάλη email στους γονείς προς ενημέρωσή τους για συμμετοχή στην παρουσίαση, καθώς επίσης και το link σύνδεσης στην πλατφόρμα παρουσίασης.

Η δράση θεωρήθηκε αναγκαία στις δύσκολες μέρες που διανύουμε για την  κατάλληλη ενημέρωση των γονέων σχετικά με ζητήματα σεξουαλικότητας (το ανθρώπινο σώμα, την αναπαραγωγή και τις σχέσεις των φίλων, διαφορές και ομοιότητες των φύλων, ασθένειες, πρόληψη εγκυμοσύνης) και την προετοιμασία για τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας των παιδιών – μαθητών/τριών, με στόχο την ενημέρωση τους για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουν τα παιδιά τους να κατακτήσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες, ώστε να μάθουν τρόπους επικοινωνίας και να λαμβάνουν υπεύθυνα αποφάσεις που να αφορούν τη σεξουαλική ζωή τους.

Η κα Αριάδνη Κοκόρα ανέλυσε επιστημονικά και τεκμηριωμένα τα θέματα που άπτονται της σεξουαλικής κακοποίησης των ανηλίκων ,αφού πρώτα εξήγησε με σαφήνεια και ενάργεια τον όρο, που αφορά στην επαφή του ενήλικου με έναν ανήλικο, με στόχο τη σεξουαλική κακοποίηση και περιλαμβάνει δραστηριότητες, όπως το άγγιγμα, την ερωτική επαφή, την επίδειξη πορνογραφίας σε παιδιά και πορνεία παιδιών.





Οι δράστες μπορεί να είναι οποιοιδήποτε, από τους γονείς, τους φίλους και γνωστούς μέχρι τους αστυνομικούς, τους κληρικούς και τους γιατρούς, δεν αποκλείουμε δηλαδή κανένα , κανένας δεν είναι υπεράνω υποψίας.

Δίνοντας οδηγίες πρόληψης προς τους γονείς τους συμβούλευσε με ευαισθησία να μιλάνε με τα παιδιά τους, ακούγοντας προσεχτικά τι έχουν κι εκείνα να τους πουν, να απαντάνε στις απορίες που έχουν για τις σχέσεις και το σεξ, ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους και να μπορούν να τους πουν τα πάντα χωρίς φόβο, ντροπή και δισταγμό.

Επιπρόσθετα,  αναφέρθηκε στη συμβολή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, καθώς προλαμβάνει , διδάσκει στα παιδιά τι είναι η κακοποίηση, να μπορούν να λένε «ΌΧΙ», να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τους ανθρώπους που θα τα βοηθήσουν, τα μαθαίνει να εμπιστεύονται το ένστικτό τους και τα κάνει να αισθάνονται ότι αυτά δεν φταίνε ΠΟΤΕ.

Μέσα από τη συζήτηση που προέκυψε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, με την ιδιαίτερη προθυμία των γονέων – κηδεμόνων , αλλά και των συναδέλφων που συμμετείχαν και βοήθησαν στη δράση, του κ. Παλιού Βασίλη και της κα Λαζαρίας Ταραμάνη, αναλύθηκαν σοβαρά ζητήματα , όπως το αν τρομάξει το παιδί με μια τέτοια κουβέντα με τους γονείς, αλλά και τους εκπαιδευτικούς,, αν το ενθαρρύνουμε με αυτή την κουβέντα στο να γίνει σεξουαλικά ενεργό, αν υπάρχει η κατάλληλη ηλικία για να μιλήσουμε σε ένα παιδί, αν πρέπει να συζητούν σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, και άλλα, αναρίθμητα ερωτήματα.

Να ευχαριστήσουμε εκτός από γονείς – κηδεμόνες και τα άμεσα συμβαλλόμενα μέρη και τη Διεύθυνση του σχολείου, αλλά και το Σύλλογο Διδασκόντων για την αμέριστη στήριξή τους.