Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ


 

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Μαρτίου, λόγω της παγκόσμιας ημέρας κατά της σχολικής βίας κα ιεκφοβισμού, παρουσίαση με θέμα ¨Σχολική Βία και Εκφοβισμός¨ στους μαθητές της Α΄ Λυκείου του Μανουσάκειου(1ου ΕΠΑ.Λ.) Δεσκάτης, από την ψυχολόγο του σχολείου, Αριάδνη Κοκόρα.

 

 

ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

Ο σχολικός εκφοβισμός βρίσκεται στο επίκεντρο του επιστημονικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Τα τελευταία χρόνια διεξάγονται έρευνες, οργανώνονται επιστημονικές εκδηλώσεις και στα ΜΜΕ προβάλλονται ρεπορτάζ και εκπομπές με θέμα τη σχολική βία και τον εκφοβισμό

Οι εκπαιδευτικοί είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι, ενώ οι γονείς ιδιαίτερα ανήσυχοι. Κρίνεται λοιπόν αναγκαία η χρήση πρακτικών εναλλακτικής  επίλυσης των συκγρούσεων, όπως η σχολική διαμεσολάβηση.

Η σχολική διαμεσολάβηση συμβάλλει στην αποκατάσταση της βλάβης, της μείωσης της βίας, στη χρήση πρακτικών ειρηνικής επίλυσης διαφορών, στη βελτίωση του σχολικού κλίματος, στην ανάπτυξη της συνεργασίας  μεταξύ των μαθητών, στην αυτορρύθμιση της συμπεριφοράς, στη βελτίωση της σχολικής επίδοσης κλπ.

Στην παρουσίαση συζητήθηκαν και αναλύθηκαν τα κάτωθι θέματα:

        Μορφές εκφοβισμού

        Προφίλ θύματος: Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

        Προφίλ θύτη: ΑΞΙΖΩ ΠΡΟΣΟΧΗ

        Τα παιδιά-παρατηρητές

        Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο στα παιδιά θύματα και στα παιδιά θύτες.

        Ενδείξεις ότι το παιδί μπορεί να έχει πέσει θύμα ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού

        Δράσεις πρόληψης σε επίπεδο σχολείου και τάξης