Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΥΠΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΧΕΛΩΝΑΣ Coconut ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΟΥΣΑΚΕΙΟ

 ΕΠΑ.Λ. ΔΕΣΚΑΤΗΣ: Διαδικτυακή ξενάγηση στο περιβάλλον του   Θαλάσσιου Κέντρου  "Αρχέλων" 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ


Εμείς και οι χελώνες: Διαδικτυακή ξενάγηση στο περιβάλλον του

Θαλάσσιου Κέντρου  "Αρχέλων"

 

Το Μανουσάκειο ΕΠΑ.Λ. Δεσκάτης συμμετέχει ενεργά σε δράσεις για το περιβάλλον και τη διάσωση ειδών και πιο συγκεκριμένα για τη  διάσωση των χελώνων …

Τη συγκεκριμένη δράση διοργάνωσε η κα Λαζαρία Ταραμάνη (Φιλόλογος, ΠΕ02), επικοινωνώντας αρχικά με το θαλάσσιο κέντρο μέσω email και τηλεφωνικά και  κατόπιν μοίρασε στους γονείς και στα παιδιά έντυπο ενημέρωσης για τη δράση, καθώς και για τη διαδικασία υιοθεσίας μιας χελώνας, για τα έξοδα φροντίδας και περίθαλψης.

Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη αφού συγκεντρώθηκε το ποσό των 51,40€ (το αποδεικτικό κατάθεσης βρίσκεται στο σχολείο).

Στις 28 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας με την ενεργή συμμετοχή όλων των μαθητών και του Συλλόγου Διδασκόντων, η διαδικτυακή ξενάγηση στο περιβάλλον του Θαλάσσιου Κέντρου  "Αρχέλων".

 

 

Ποιος είναι ο ΑΡΧΕΛΩΝ

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ιδρύθηκε το 1983 με την ονομασία «Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας» και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους. Οι κύριες δράσεις του αφορούν συστηματική παρακολούθηση και έρευνα, διάσωση και περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Το όραμα του #ΑΡΧΕΛΩΝ είναι οτι αυτές οι απειλές θα εξαλειφθούν και οι θαλάσσιες χελώνες θα συνεχίσουν να επιτελούν το ρόλο τους στη φύση*, ανεμπόδιστα**.

**Φύση= αδιατάρακτα οικοσυστήματα, ποιοτικό πολιτιστικό τοπίο

*Ανεμπόδιστα= κοινωνία που κατανοεί, αποδέχεται και σέβεται

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα και δράσεις για την προστασία, διαχείριση και ανάδειξη των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, συνδυάζοντας το επιστημονικό έργο με την εθελοντική προσφορά και επιδιώκοντας με την ενημέρωση και εκπαίδευση να ενεργοποιήσει την κοινωνία για ένα καλύτερο και βιώσιμο πλανήτη.

Μπορούμε να ζήσουμε μαζί: Αυτό είναι το σύνθημα του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1983!

Με τη διαδικτυακή ξενάγηση στο περιβάλλον του Θαλάσσιου Κέντρου  "Αρχέλων" οι μαθητές  έμαθαν ότι, όπως υπάρχουν άνθρωποι που βλάπτουν τις χελώνες, έτσι υπάρχουν και άνθρωποι που εργάζονται για την προστασία τους, ότι οι εθελοντές που είδαν δεν είναι οι μόνοι που εργάζονται για την
προστασία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά και πολλοί ακόμη που δεν είδαν, επειδή είναι στις παραλίες των χελωνών το καλοκαίρι ή σε άλλες οργανωτικές δουλειές όλο το χρόνο,  αναγνώρισαν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι και δική τους υπόθεση

ΒΙΝΤΕΟ 1 ΚΑΙ 2




 Μέσω της υιοθεσίας χελώνας ανέλαβαν ευθύνες για την προστασία του περιβάλλοντος


Στη διαδικτυακή ξενάγηση περιηγηθήκαμε στις εξωτερικές δεξαμενές αποκατάστασης και στο θερμοκήπιο με τις τραυματισμένες χελώνες. Μάθαμε τις ιστορίες τους και παρατηρήσαμε τις ακτινογραφίες και τα αντικείμενα που προκάλεσαν τον τραυματισμό τους. Τα παιδιά έθεσαν τις ερωτήσεις τους και η εθελόντρια του κέντρου, κα  Αναστασία Σαμαρτζή, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων, απάντησε με προθυμία και έλυσε κάθε απορία και προβληματισμό , ευαισθητοποιώντας τα παιδιά.





ΒΙΝΤΕΟ 3