Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Τα 10 ρατσιστικά επεισόδια που σημάδεψαν τον αθλητισμό (βίντεο)

Τα κρούσματα ρατσισμού αρκετά, όμως κάποια σίγουρα  ξεχώρισαν λόγω  της έκτασης που είχαν τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων. Ας δούμε 10 από τα επεισόδια τα οποία συζητήθηκαν πολύ.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1936
Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 που έγιναν στην φασιστική τότε Γερμανία, ο Τζέσε Όουενς κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια προκαλώντας την οργή του Χίτλερ ο οποίος εγκατέλειψε το στάδιο  κατά την απονομή. Ο Όουενς με την επιστροφή του στην Αμερική, έγινε δέκτης ακόμα μιας ρατσιστικής επίθεσης αλλά και κατάφορης αδικίας, αφού ο τίτλος του αθλητή της χρονιάς  δόθηκε στον λευκό αθλητή που πήρε το χρυσό στο δέκαθλο.


ΜΕΞΙΚΟ 1968
 Στο Μεξικό όπου διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί αγώνες του 1968, οι Αμερικανοί Τόμι Σμίθ και Τζόν Κάρλος κατέκτησαν το χρυσό και χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα, στα 200μ . Οι δύο Ολυμπιονίκες που ήταν μέλη του αντιρατσιστικού κι αντιιμπεριαλιστικού κινήματος  Μαύροι Πάνθηρες ,κατά την απονομή των μεταλλίων ανέβηκαν στο βάθρο χωρίς παπούτσια και στην ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου ύψωσαν την γροθιά τους, θέλοντας να δείξουν την αντίδραση τους για την φτώχεια και τον ρατσισμό που επικρατούσε. Η Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή τους απέσυρε αμέσως από τους αγώνες και χρειάστηκε να περάσουν 30 ολόκληρα χρόνια για να τους τιμήσει για αυτή τους την ενέργεια.

ΜΟΝΑΧΟ 1972
 Μόναχο , Ολυμπιακοί Αγώνες του 1972 και το Ολυμπιακό χωριό βάφτηκε με αίμα. Η Παλαιστινιακή Τρομοκρατική Οργάνωση Μαύρος Σεπτέμβρης , απήγαγε 12 Ισραηλινούς αθλητές και παράγοντες και ζητούσαν ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση 200ων Παλαιστινίων από τις φυλακές του Ισραήλ. Οι Γερμανικές αρχές  προσπάθησαν να τους ελευθερώσουν προκαλώντας την αντίδραση των τρομοκρατών οι οποίοι εκτέλεσαν τους 12 Ισραηλινούς.
Μετά και από αυτά τα γεγονότα έγιναν πολλές προσπάθειες για να καταπολεμηθεί  ο ρατσισμός, εκδηλώσεις , αντιρατσιστικά μηνύματα, πρόστιμα κ.τ.λ . Το φαινόμενο αυτό μειώθηκε αλλά δυστυχώς δεν εξαλείφθηκε. Και ερχόμαστε στα πιο πρόσφατα επεισόδια.
Ο ΡΑΤΣΙΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ
ΤΖΟΝ ΤΕΡΙ- ΑΝΤΟΝ ΦΕΡΤΙΝΑΝΤ
Σε παιχνίδι μεταξύ της ΚΠΡ και της Τσέλσι στις 23 Οκτωβρίου του 2011, ο Τζόν Τέρι έχει κατηγορηθεί  πως μίλησε ρατσιστικά στον Άντον Φέρτιναντ, αμυντικό της ΚΠΡ. Στο δικαστήριο τελικά αθωώθηκε ο Τέρι ο οποίος μετά απολογήθηκε για την πράξη του και αφού είχε ήδη χάσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Εθνικής Αγγλίας.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΝΤΑΝΙ ΡΟΟΥΖ
Οι παίκτες της Εθνικής ομάδας Ελπίδων της Αγγλίας ταξίδεψαν στην Σερβία για να αγωνιστούν με την αντίστοιχη ομάδα της χώρας για την πρόκριση στο Euro 2013. Μετά τη νίκη τους με 1-0 δέχτηκαν επίθεση από  τους Σέρβους οπαδούς αλλά και ρατσιστικές ύβρεις  με κύριο στόχο τον Ντάνι Ρόουζ, ο οποίος όποτε έπαιρνε την μπάλα άκουγε κραυγές πιθήκων από τους φανατισμένους οπαδούς. Στο τέλος ο παίκτης δεν άντεξε και κλώτσησε την μπάλα στην κερκίδα με αποτέλεσμα να δεκτή την κόκκινη κάρτα και το γήπεδο να μετατραπεί σε ρίγκ .

ΕΡΙΞΑΝ ΜΠΑΝΑΝΑ ΣΤΟΝ ΝΕΪΜΑΡ
27 Μαρτίου 2011 και η Εθνική ομάδα της Βραζιλίας αγωνίζεται  στο Emirates Stadium με την αντίστοιχη ομάδα της Σκωτίας. Ο Νεϊμάρ μπαίνει στην περιοχή και στην προσπάθεια που κάνει για να σκοράρει, στα πόδια του βρίσκεται μια μπανάνα

ΡΩΣΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΡΙΧΝΟΥΝ ΜΠΑΝΑΝΑ ΣΤΟΝ ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΚΑΡΛΟΣ
22 Ιουνίου 2011 και το φαινόμενο με τις μπανάνες συνεχίζεται, αφού ακόμα και ο θρύλος Ρομπέρτο Κάρλος δεν γλιτώνει  από τις ορέξεις των ρατσιστών. Στο μάτς του Ρωσικού πρωταθλήματος μεταξύ της Anzhi  και της Kryala Sovetov Samara, οι οπαδοί της τελευταίας έριξαν μια μπανάνα στον μεγάλο αυτό ποδοσφαιριστή, κατά την στιγμή της αλλαγής του.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Ολυμπιακοί αγώνες του Λονδίνου και η Βούλα Παπαχρήστου προωθεί σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης τα εξής: «Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα... τουλάχιστον  τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου... θα τρώνε σπιτικό φαγητό!!» και προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό της από τους αγώνες από την Ολυμπιακή Επιτροπή. Δημοσιεύματα μετέπειτα έκαναν λόγο  για σχέση της Παπαχρήστου με μέλος της Χρυσής Αυγής.
 papaxristou
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΟΦΟΚΛΗ ΣΧΟΡΤΣΙΑΝΙΤΗ
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος σε δηλώσεις του είπε πως «Δεν θεωρούμε ότι ο Σχορτσιανίτης, σύμφωνα με τα πρότυπα της ελληνικής φυλής, είναι Έλληνας. Δεν είναι Έλληνας. Πρέπει να είναι και οι δύο γονείς του Έλληνες και να ανήκουν στην ευρωπαϊκή φυλή. Αυτό θεωρούμε εμείς. Αν θεωρείτε εσείς τον Σχορτσιανίτη Έλληνα, πάρτε τον στο δικό σας κόμμα» κάνοντας αναφορά στο χρώμα του και στα χαρακτηριστικά του. Ο αθλητής από την πλευρά του απάντησε ότι είναι στις Εθνικές από 12 χρονών.
big sofo
ΤΣΕΛΣΙ ΚΑΤΑ ΚΛΕΤΕΜΠΟΥΡΓΚ
Η Τσέλσι έκανε καταγγελία στην Ομοσπονδία της Αγγλίας , πως στον αγώνα που διεξήχθη στις 28 Οκτωβρίου  με αντίπαλο την Μαν. Γιουνάιτεντ,  ο διαιτητής  Μαρκ Κλάτενμπουργκ, είχε ρατσιστική συμπεριφορά  στον Όμπι Μίκελ και πως αποκάλεσε « Ισπανό ηλίθιο» τον Φερνάντο Τόρες.  Η ομοσπονδία θα επληφθεί του θέματος, και αν τελικά ο  Κλάτενμπουργκ  κριθεί ως ένοχος , κινδυνεύει να χάσει ακόμα και τη σφυρίχτρα του.
kletenburg