1.Τι είναι η Τάξη Μαθητείας;
Είναι ένα προαιρετικό έτος σπουδών, που πραγματοποιείται 1 ημέρα την εβδομάδα στο σχολείο (ΕΠΑΛ/Εργαστηριακό Κέντρο) και 4 ημέρες την εβδομάδα στο χώρο εργασίας.
2. Γιατί να παρακολουθήσει κάποιος την Τάξη Μαθητείας;
Προετοιμάζει τον νέο απόφοιτο του ΕΠΑΛ για την αγορά εργασίας, προσφέροντάς του εργασιακή εμπειρία και επιπλέον εφόδια. Οι απόφοιτοι του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» λαμβάνουν πτυχίο ειδικότητας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους.
3. Ποιοι μπορούν να εγγραφούν στο Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας;
Ενήλικες, νέοι και νέες που ικανοποιούν και τα τρία παρακάτω κριτήρια:
α) είναι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ. του Ν. 4186/2013 και του Ν. 3475/2006 και
β) βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης και
γ) δεν υπερβαίνουν το 24ο έτος ηλικίας.
4. Πότε και πού μπορεί κάποιος να υποβάλει αίτηση;
Αιτήσεις γίνονται έως τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017 στα ΕΠΑΛ που θα λειτουργήσουν Τάξεις Μαθητείας, όπως φαίνεται και στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
Συγκεκριμένα για την Κ. Μακεδονία, η Α’ φάση θα πραγματοποιηθεί σε 36 ΕΠΑ.Λ και θα αφορά τις ακόλουθες ειδικότητες:
α) Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, με 66 προσφερόμενες θέσεις σε 9 ΕΠΑ.Λ. της Κεντρικής Μακεδονίας
β) Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων, με 51 προσφερόμενες θέσεις σε 7 ΕΠΑ.Λ. της Κεντρικής Μακεδονίας
γ) Τεχνικός Οχημάτων, με 41 προσφερόμενες θέσεις σε 5 ΕΠΑ.Λ. της Κεντρικής Μακεδονίας
δ) Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, με 51 προσφερόμενες θέσεις σε 6 ΕΠΑ.Λ. της Κεντρικής Μακεδονίας
ε) Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής, με 6 προσφερόμενες θέσεις σε 1 ΕΠΑ.Λ. της Κεντρικής Μακεδονίας
στ) Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής, με 43 προσφερόμενες θέσεις σε 5 ΕΠΑ.Λ. της Κεντρικής Μακεδονίας
ζ) Βοηθός Νοσηλευτή με 19 προσφερόμενες θέσεις σε 3 ΕΠΑ.Λ. της Κεντρικής Μακεδονίας
5. Υπάρχει αμοιβήγια τους μετέχοντες στο πρόγραμμα;
Στο μαθητευόμενο παρέχεται αμοιβή σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο περί αποζημίωσης και ασφάλισης του Οδηγού Υλοποίησης της Τάξης Μαθητείας. Το ποσοστό αποζημίωσης ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (22,83€), δηλαδή 17,12€.
6. Οι μαθητευόμενοι έχουν ασφαλιστική κάλυψη;
Οι μαθητευόμενοι από την πρώτη ημέρα μαθητείας ασφαλίζονται στο ΕΦΚΑ και τους παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη για όλο το διάστημα μαθητείας, ενώ υπάγονται στην ασφάλιση τόσο του κλάδου παροχών ασθένειας σε είδος, όσο και του κλάδου παροχών ασθένειας σε χρήμα, ο δε χρόνος ασφάλισής τους είναι συντάξιμος.
7. Ποιος έχει την ευθύνη για την υλοποίηση του Προγράμματος;
Την ευθύνη την έχει το ΕΠΑΛ και ο μαθητευόμενος εποπτεύεται από εκπαιδευτικό του σχολείου και στο χώρο εργασίας, αφού επισκέπτεται την επιχείρηση ή τον οργανισμό που έχουν τοποθετηθεί οι μαθητές τουλάχιστον μία φορά τον μήνα και όποτε παραστεί έκτακτη ανάγκη για επίλυση θεμάτων που αφορούν την εφαρμογή των όρων της σύμβασης.
8. Τι πρόγραμμα ακολουθείται στο Μεταλυκειακό Έτος –Τάξη Μαθητείας;
Εφαρμόζεται το δυικό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητείας) με συνολική διάρκεια του προγράμματος εννέα (9) μήνες και θα περιλαμβάνει: α) μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, με«Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας», διάρκειας είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε τέσσερις (4) ημέρες για 9 μήνες, εξαιρουμένων των εβδομάδων που περιλαμβάνουν επίσημες αργίες και του χρονικού διαστήματος που ο εργοδότης παραμένει κλειστός. και β) μαθήματα Ειδικότητας στη σχολική μονάδα, με «Πρόγραμμα εργαστηριακών μαθημάτων της ειδικότητας»συνολικής διάρκειας διακοσίων τριών (203) ωρών, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν απαραίτητα. Το πρόγραμμα αυτό διδάσκεται μία (1) ημέρα την εβδομάδα για επτά (7) διδακτικές ώρες από εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σε σχολικές μονάδες ΕΠΑ.Λ ή/και σε Εργαστηριακά Κέντρα (ΕΚ) αντίστοιχα.
9. Με ποιο/-α κριτήριο/-α επιλέγονται μεταξύ των υποψηφίων το ποιοι θα φοιτήσουν τελικά στο Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας;
Προηγούνται οι υποψήφιοι που έχουν αποφοιτήσει κατά το πιο πρόσφατο σχολικό έτος έναντι εκείνων παλαιότερων σχολικών ετών. Μεταξύ υποψηφίων που έχουν αποφοιτήσει το ίδιο σχολικό έτος προηγούνται εκείνοι που έχουν υψηλότερο βαθμό Πτυχίου ειδικότητας.