Πλούσια και πολύτιμη η πολιτιστική παράδοση του τόπου μας και αμέτρητα τα ήθη και έθιμα που αναβιώνουν ειδικά την εποχή της ¨Πασχαλιάς¨. Άλλα μοναδικά και εντυπωσιακά και άλλα λιγότερο γνωστά και διαδεδομένα. Όλα όμως εξίσου σημαντικά και βγαλμένα από το πέρασμα των αιώνων και την αέναη προσπάθεια για επιβίωση και ευημερία των ανθρώπων.
Ένα λοιπόν από τα έθιμα του τόπου μας που ξεχωρίζει για τη μοναδικότητά του (σε πανελλαδικό και όχι μόνο επίπεδο), την αυθεντικότητα, αλλά, κυρίως, για την εντυπωσιακή του μορφή, είναι η ¨Ανδρομάνα¨ της Δεσκάτης, η οποία αναβιώσε για μία ακόμη φορά, ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής, στη κεντρική πλατεία της πόλης.
Η αναβίωση του συγκεκριμένου εθίμου και οι καθιερωμένες παρεμφερείς εκδηλώσεις που, παραδοσιακά, διοργανώνεται αυτή τη μέρα στη Δεσκάτη, ξεχωρίζουν και για ένα ακόμη στοιχείο. Την καθολική συμμετοχή όλων των Δεσκατιωτών. Κυριολεκτικά το παρόν δίνει σύσσωμη η Δεσκατιώτικη κοινωνία και όχι μόνο, ακόμα και οι Δεσκατιώτες της διασποράς, με αποτέλεσμα η ¨Ανδρομάνα¨ να έχει μετατραπεί σε κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για το τόπο.
Τι είναι η ¨Αντρουμάνα¨
Η Ανδρομάνα ή Αντρουμάνα σύμφωνα με τη τοπική διάλεκτο, είναι ένα σπανιότατο έθιμο με το οποίο η Δεσκάτη αποχαιρετά τη ¨Πασχαλιά¨. Το έθιμο, που αποτελείται από ιδιόρρυθμα παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της ¨Πασχαλιάς¨, συναντάται μόνο στη περιοχή της Δεσκάτης και αναβιώνει εδώ και εκαντοταετίες πάντα τη πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα.