Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

6Η ΜΑΡΤΙΟΥ: Παγκόσμια μέρα κατά της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού


Η σημερινή μέρα -6η Μαρτίου- έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού (school bullying).
Η μέρα αυτή αποτελεί αφορμή για όλους τους μαθητές να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες, αλλά και να ενεργοποιηθούν σε δράσεις ευαισθητοποίησης, πρόληψης και αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού.
Έτσι και στο σχολείο μας, στο Μανουσάκειο ΕΠΑΛ Δεσκάτης, οι μαθητές, αρχικά, παρακολούθησαν την ταινία με τίτλο «In A Better World» - «Ίσως, Αύριο» του 2010, σε σκηνοθεσία της Σούζαν Μπιέρ (Sussane Bier). Η υπόθεση διαδραματίζεται σε ένα καταυλισμό προσφύγων στην Αφρική, αλλά και σε μια επαρχιακή πόλη της Δανίας. Αναφέρεται στη φιλία δύο νεαρών συμμαθητών, που θα οδηγηθεί σε μια απερίσκεπτη πράξη εκδίκησης με απρόβλεπτες συνέπειες. Πανέξυπνες αλληγορίες χρησιμοποιούνται για να τονιστεί ότι μια σφαγή αμάχων γυναικών κάπου στην Αφρική δεν απέχει και πολύ από την καθημερινή μάχη επιβίωσης ενός «αδύναμου» παιδιού στο σύγχρονο σχολείο.

Παράλληλα, η ταινία πραγματεύεται αρκετά ζητήματα αναφορικά με το bullying, τη βία, τις αιτίες και τις επιπτώσεις -απώλειες (θανάτου, διαζυγίου),  το θυμό, τη μοναξιά, τη θλίψη και την συγχώρεση.
Καίρια ερωτήματα εγείρονται, όπως:
  • Ποιος έχει τελικά ψυχολογικές επιπτώσεις κατά την άσκηση επιθετικής συμπεριφοράς;
  • Μπορεί ο θύτης να είναι το θύμα μιας επιθετικής συμπεριφοράς;
  • Ποια συναισθήματα μπορεί να συντελέσουν, ώστε ένα άτομο να ασκήσει επιθετική συμπεριφορά;
  • Στη Βία πρέπει τελικά να «απαντάμε» με Βία; Υπάρχει καλύτερος τρόπος διαχείρισης περιστατικών Βίας;
  • Ποιος τελικά θεωρείται «δυνατός»; Τι είναι «δύναμη»;

Μετά την ολοκλήρωση της προβολής, ακολούθησε διάλογος και σχετική συζήτηση με τους μαθητές, κατά την οποία δόθηκαν απαντήσεις στα  παραπάνω ερωτήματα, από την ψυχολόγο κα Νανά Αναστασία και την Κοινωνική Λειτουργό κα Κοσκινά Ιωάννα της ΕΔΕΑΥ του σχολείου μας.