Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

«Γεω….δράσεις : Οι μαθητές καινοτομούν» - Τομέας Γεωπονίας του Μανουσάκειου (1ου) ΕΠΑ.Λ. Δεσκάτης - Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ. (Μ.Ν.Α.Ε.) 2022-23.

Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ. (Μ.Ν.Α.Ε.) 2022-23.

«Γεω….δράσεις : Οι μαθητές καινοτομούν» - Τομέας Γεωπονίας του Μανουσάκειου (1ου) ΕΠΑ.Λ. Δεσκάτης

Το 1Ο«Μανουσάκειο» Επαγγελματικό Λύκειο Δεσκάτης καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών για Τεχνική Εκπαίδευση στο Δήμο Δεσκάτης αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς αποτελεί την πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας χιλιομετρικά επιλογή για πολλούς μαθητές. Το μαθητικό δυναμικό του σχολείου μας παρουσιάζει σταθερά αύξηση κάθε σχολική χρονιά. Εξυπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών της τοπικής κοινωνίας, δυσπρόσιτης χιλιομετρικά από την έδρα του νομού, χαρακτηρισμένης ως Προβληματικής (Ζ΄ περιοχή) από το Υ.ΠΑΙ.Θ., για αρτιότερη επαγγελματική εκπαίδευση-κατάρτιση. Το «ΜΑΝΟΥΣΑΚΕΙΟ» 1ο ΕΠΑ.Λ. ΔΕΣΚΑΤΗΣ αντιλαμβάνοντας τις ανάγκες των μαθητών,  σχεδιάζει την υλοποίηση δράσεων σχετικών με την γεωργία και την βιώσιμη ανάπτυξη με στόχο την ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και ενημέρωση την εκπαιδευτικής κοινότητας και ευρύτερα της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Δεσκάτης. Μέσα από τις δράσεις του τομέα της Γεωπονίας (θάλαμος καλλιέργειας, κομποστοποίηση, τέντα καλλιέργειας και παρασκευή κηραλοιφής) και την διάχυση των δράσεων αυτών στην τοπική κοινωνία του Δήμου Δεσκάτης, το σχολείο θα αποτελέσει το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα. Ακόμη, σχολείο και τοπική κοινότητα θα αναπτύξουν πρωτοβουλίες συνεργασίας και συμπράξεων για την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Πιο αναλυτικά οι δράσεις του σχολείου είναι:



ΥΠΟΔΡΑΣΗ 1 «ΘΑΛΑΜΟΣ  ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ»: Μαθητές του τομέα Γεωπονίας, της Α’, Β΄ και Γ’ Λυκείου του ΜΑΝΟΥΣΑΚΕΙΟΥ  1ο ΕΠΑ.Λ ΔΕΣΚΑΤΗΣ, θα σχεδιάσουν, υλοποιήσουν και μελετήσουν την κατασκευή ενός θαλάμου καλλιέργειας  με σκοπό την γνώση νέων τεχνικών  ανάπτυξης σπορόφυτων και φυτών. Μέσω της κατασκευής ενός θαλάμου καλλιέργειας το οποίο θα αποτελείται από θάλαμο καλλιέργειας, σύστημα κατάλληλου φωτισμού και σύστημα εξαερισμού με φίλτρο άνθρακα, γλάστρες με το κατάλληλο θρεπτικό υπόστρωμα οι μαθητές θα είναι σε θέση να αναπτύσσουν σπορόφυτα κάτω από ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας όπως και θρέψης μέσω του χώματος, τα οποία στην συνέχεια θα μπορούν να μεταφυτεύονται στο θερμοκήπιο.

ΥΠΟΔΡΑΣΗ 2: «ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ»:Η κατασκευή ενός κάδου κομποστοποίησης αποτελεί ένα τρόπο ανακύκλωσης φυτικών υπολειμμάτων και δημιουργία ενός πλούσιου οργανικού υποστρώματος ιδανικό για ανάπτυξη φυτών στο θερμοκήπιο και ως δράση μπορούν να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές. Η λειτουργία της τεχνικής κομποστοποίησης ως ένα περιβάλλον μάθησης ανταποκρίνεται στην κατανόηση της ανακύκλωσης των φυτικών υπολειμμάτων και την δημιουργία κομπόστ το οποίο και είναι πλούσιο σε οργανική ουσία και συνεπακόλουθα προωθεί τις βασικές επιδιώξεις της σύγχρονης εκπαίδευσης.

ΥΠΟΔΡΑΣΗ 3: «ΤΕΝΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ – DARK ROOMPROJECT»: Μαθητές του τομέα Γεωπονίας, θα σχεδιάσουν, θα υλοποιήσουν και θα μελετήσουν την λειτουργία μιας τέντας καλλιέργειας – DarkRoom Project.Με την παρούσα  δράση επιδιώκεται η αναβάθμιση του σχολικού θερμοκηπίου μέσω της δημιουργίας και εγκατάστασης εντός αυτού μιας τέντας καλλιέργειας "DarkRoom Project". Στη παρούσα δράση, θα δημιουργηθεί ένα σύστημα ελέγχου εσωτερικής θερμοκρασίας και υγρασίας για την ομαλή ανάπτυξη σποροφυτωνόταν οι κλιματικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές.Με τη συμμετοχή στην παραπάνω δράση, στοχεύουμε στην επαγγελματική ανάπτυξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων των μαθητών σε σχέση με θέματα που άπτονται της επιστήμης της ειδικότητάς τους.

ΥΠΟΔΡΑΣΗ 4«ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΗΡΑΛΟΙΦΗΣ»: Με τη δράση «Παραγωγή θεραπευτικής κεραλοιφής» επιδιώκεται να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ μαθητών σε επίπεδο επικοινωνίας και συνεργασίας σε μαθησιακό και γνωστικό επίπεδο. Μέσω της παραγωγής θεραπευτικής κηραλοιφής  οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την κοσμητολογία σαν επιστήμη. Πιο συγκεκριμένα, θα γνωρίσουν την πρώτη ύλη όπως είναι το κερί της μέλισσας και τα αιθέρια έλαια, στη συνέχεια θα εξοικειωθούν με τον εξοπλισμό, τα εργαλεία και τις συσκευές που απαιτούνται για την παρασκευή της κηραλοιφής.