Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Οινοποιείο του 1ου Μανουσάκειου ΕΠΑ.Λ. Δεσκάτης του τομέα Γεωπονίας: Winery LIAKOU

 


Στις  23/02/2023  η Β &Γ’ του 1ου Μανουσάκειου ΕΠΑ.Λ. Δεσκάτης του τομέα Γεωπονίας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο οινοποιείο WineryLiakouστα πλαίσια των μαθημάτων : Φυτικής παραγωγής, Φυτοπροστασίας, Τεχνολογίας Τροφίμων, Βιολογικής Γεωργίας και  Σύγχρονων Γεωργικών Επιχειρήσεων.

To WineryLiakou αποτελεί ένα σύγχρονο οινοποιείο που σέβεται απόλυτα το φυσικό περιβάλλον, το κρασί και κυρίως τον άνθρωπο! Από το 2009, η οικογένεια Λιάκου δημιούργησε το ιδιόκτητο οινοποιείο, το οποίο απόκτησε μορφή ατομικής επιχείρησης, με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή οίνου. Στόχος του, είναι η παραγωγή ποιοτικών κρασιών, με τα χαρακτηριστικά του μικροκλίματος της περιοχής.

Το οινοποιείο και οι αμπελώνες WineryLiakou βρίσκονται σε υψόμετρο 470 μέτρων, και αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τα σταφύλια των ιδιόκτητων αμπελώνων και των συνεργαζόμενων παραγωγών της περιοχής των Μετεώρων, που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των τριών χιλιομέτρων από το οινοποιείο, εξασφαλίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, την άμεση μεταφορά των σταφυλιών στον τόπο παραγωγής.

Αρχικά, μαθητές και συνοδοί, υπό την καθοδήγηση του οινοποιού γνώρισαν τους χώρους παραλαβής και αρχικής αποθήκευσης των σταφυλιών, όπου γίνεται και η διαλογή τους. Στη συνέχεια η ξενάγηση περιλάμβανε όλα εκείνα τα στάδια και μηχανήματα παραγωγής του κρασιού όπως έκθλιψης του σταφυλιού, τις ανοξείδωτες δεξαμενές αποθήκευσης του αρχικού προϊόντος και τέλος τα μηχανήματα που γίνεται η αλκοολική ζύμωση και παραγωγή του κρασιού. Στο  τελικό στάδιο της ξενάγησης στην παραγωγική διαδικασία, οδηγηθήκαμε στο κελάρι όπου σε ξύλινα ειδικά βαρέλια αποθηκεύεται το κρασί για να διατηρήσει όλα εκείνα τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά και αρώματα. Με την ολοκλήρωση της επαφής με το παραγωγικό στάδιο της επιχείρησης του οινοποιείου, ο υπεύθυνος μας οδήγησε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου μαθητές και συνοδοί, ενημερώθηκαν για την γευσιγνωσία πάνω στο κρασί , πως διάφορες τροφές αναδεικνύουν την γεύση του κρασιού και τα ιδιαίτερα αρώματα του, γιατί ο σωστός συνδυασμός είναι σημαντικός και ουσιώδης για την σωστή επιλογή του κατάλληλου κρασιού. Ο υπεύθυνος, κ. Βασίλης Λιάκος, με τον επαγγελματισμό και μεράκι, που τον διακρίνει για το επάγγελμα του οινοποιού, ενίσχυσε τις γνώσεις των μαθητών πάνω στην παραγωγική διαδικασία του κρασιού, καθώς επίσης τους έφερε και σε επαφή με μια επιστήμη άρτια συνδεδεμένη με το κρασί, την γευσιγνωσία.

Καθ΄όλη τη διάρκεια της ξενάγησης οι μαθητές έθεταν τα ερωτήματά τους  εμπλουτίζοντας τις ήδη προϋπάρχουσες γνώσεις τους αλλά και λύνοντας τυχόν απορίες ή προβληματισμούς τους.

Κλείνοντας, ο υπεύθυνος του Οινοποιείου μας ενημέρωσε για το επάγγελμα του οινολόγου και παρότρυνε τους μαθητές να ασχοληθούν μελλοντικά με αυτό.

Ευχαριστήσαμε τον υπεύθυνο για την φιλοξενία του στην επιχείρηση, την άρτια και λεπτομερή ξενάγηση σε όλους τους χώρους. Ήταν μια επίσκεψη που όχι μόνο ενίσχυσε την προϋπάρχουσα γνώση των μαθητών πάνω στην οινοποίηση αλλά τους έφερε σε άμεση επαφή με όλα τα στάδια παραγωγής , τυποποίησης και διάθεσης στο καταναλωτικό κοινό.