Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Διαβάζοντας το χαμόγελο: Τι μυστικά κρύβει η συνηθέστερη έκφραση ευφορίας.

Διαβάζοντας το χαμόγελο: Τι μυστικά κρύβει η συνηθέστερη έκφραση ευφορίας;
Χαμογελάστε και ο κόσμος θα χαμογελάσει μαζί σας, όμως θα διαβάσει και άλλα πράγματα στο χαμόγελό σας, που δεν φαντάζεστε καν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα χαμόγελο λέει περισσότερα για τον εαυτό σας από ότι εσείς οι ίδιοι. Ποια είναι λοιπόν τα πέντε στοιχεία που μπορούμε να διαβάσουμε στο χαμόγελο του άλλου;
Η ερμηνεία ενός χαμόγελου ποικίλει ανάλογα με το κοινωνικό πλαίσιο, επισημαίνουν οι μελέτες. Μερικά χαμόγελα αποκαλύπτουν πλεονεκτήματα, αλλά και κρυφές αδυναμίες. Οι άνθρωποι χαμογελούν περισσότερο ανάλογα με το ποιον έχουν απέναντί τους και το χαμόγελο μπορεί να πει πολλά για την πορεία της ζωής τους.
Ας δούμε τι αποκαλύπτει το χαμόγελο για τον άνθρωπο...



Πόσο ικανός μαχητής είναι
Η σχέση μεταξύ χαμόγελου και δύναμης αποδεικνύεται σε μια πρόσφατη μελέτη, που έγινε σε διάφορους επαγγελματίες αθλητές πολεμικών τεχνών. Οι εθελοντές που χαμογελούσαν στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την ημέρα πριν τον αγώνα ήταν πιο πιθανό να χάσουν, σε αντίθεση με τους αθλητές που εμφανίζαν μία σκληρή εικόνα στην κάμερα. Οι πολεμικές τέχνες είναι βασισμένες στην πειθαρχία και την κυριαρχία και ένα χαμόγελο μπορεί να σημαίνει ότι το άτομο έχασε έστω και για λίγο την αυτοκυριαρχία και την επιθετικότητα του, γεγονός αρνητικό πριν τον αγώνα.



Πόσο υψηλή κοινωνική θέση κατέχει.
Το χαμόγελο δεν είναι μόνο ευτυχία. Είναι επίσης σύμβολο της κοινωνικής θέσης. Μια μελέτη του 1998 στο περιοδικό «Personality and Social Psychology Bulletin», απέδειξε ότι τα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, όταν αλληλεπιδρούσαν με άτομα του ίδιου κοινωνικού στάτους, χαμογελούσαν όταν ένιωθαν ευτυχισμένοι. Αντίθετα, τα άτομα που ανήκαν σε χαμηλότερη κοινωνική θέση από το πρόσωπο στο οποίο απευθύνονταν χαμογελούσαν ντροπαλά και ανεξάρτητα από τα συναισθήματά τους. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι ισχυροί άνθρωποι έχουν το προνόμιο να χαμογελούν μόνο όταν θέλουν, ενώ αυτοί με λιγότερη κοινωνική ισχύ είναι υποχρεωμένοι να χαμογελούν, προκειμένου να γίνουν ευχάριστοι στους άλλους.



Πόσα κερδίζει
Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, το χαμόγελο ενός εφήβου μπορεί να προβλέψει πόσο μετρητά θα κερδίζει ως ενήλικας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, οι χαμογελαστοί έφηβοι κέρδιζαν 10% περισσότερα χρήματα από το μέσο όρο στην ηλικία των 29, ενώ οι πιο «σκοτεινοί» έφηβοι κέρδιζαν έως και 30% λιγότερο από το μέσο όρο στην ίδια ηλικία. Η ευτυχία συνδέεται με λιγότερο άγχος και λιγότερο στρες, εξηγούν οι ερευνητές ανέφεραν. Λιγότερο άγχος σημαίνει περισσότερη όρεξη για δουλειά και μεγαλύτερη αποδοτικότητα.



Πόσο υγιής και γόνιμος είναι
Ενα υγιές χαμόγελο αντανακλά τη γενική υγεία σας, συνιστούν πολλές μελέτες. Για τις γυναίκες ωστόσο το χαμόγελο μπορεί να αποκαλύψει ακόμα και τη γονιμότητα. Οι γυναίκες με περιοδοντική νόσο χρειάζονται κατά μέσο όρο δύο μήνες περισσότερο για να συλλάβουν, από τις γυναίκες χωρίς περιοδοντική νόσο. Παράλληλα, η νόσος των ούλων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου 2, αναπνευστικές ασθένειες και νεφρική νόσο.



Πόσο θα κρατήσει ο γάμος του
Αυτό κι αν ακούγεται απίστευτο κι όμως είναι αληθινό, αφού σύμφωνα με τους ερευνητές το πλατύ χαμόγελο συνδέεται με τη γαμήλια ευδαιμονία. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009 στο περιοδικό «Motivation and Emotion», ο τρόπος που οι άνθρωποι χαμογελούν σε παλιές φωτογραφίες προβλέπει την μετέπειτα επιτυχία του γάμου τους. Σε μια μελέτη, οι ψυχολόγοι βαθμολόγησαν φωτογραφίες των αποφοίτων σε μία επετηρίδα κολεγίου με βάση την ένταση του χαμόγελου τους (τέντωμα των μυών γύρω από το στόμα και τα μάτια) και βρήκαν ότι αυτοί που χαμογελούν πλατιά δε χώρισαν αργότερα στη ζωή, ενώ το 25% αυτών που δε χαμογελούσαν πήρε διαζύγιο. Μια δεύτερη μελέτη από φωτογραφίες παιδικής ηλικίας των ατόμων άνω των 65 ετών έδειξε παρόμοια σύνδεση. Μόλις το 11% των χαμογελαστών πήραν αργότερα διαζύγιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους «κατσούφηδες» ξεπερνούσε το 31% . Οι επιστήμονες εξηγούν ότι τα μεγάλα χαμόγελα υποδηλώνουν αισιόδοξο άνθρωπο και οδηγούν σε μία πιο ευτυχισμένη σχέση.

Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ