Στις 6 Μαρτίου 2014, πανελλήνια ημέρα Σχολικού Εκφοβισμού, πραγματοποιήθηκε στο ΕΠΑ.Λ. Δεσκάτης για τους μαθητές του μια δράση κατά την οποία:
-Αρχικά προβλήθηκαν video με θέμα τη σχολική βία, έγινε ενημέρωση από τον υπεύθυνο για τη σχολική βία του ΕΠΑΛ Δεσκάτης, κ. Καραγιάννη Δημήτρη, μαθηματικού και διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια.
-Στη συνέχεια χωρίστηκαν οι μαθητές σε 3 ομάδες. Κάθε ομάδα ανέλαβε από ένα ρόλο. 1) του θύματος 2) του θύτη και 3) του παρατηρητή.Οι ρόλοι μοιράστηκαν τυχαία.
Οι μαθητές της κάθε ομάδας κλήθηκαν να συζητήσουν μεταξύ τους τα όσα είδαν στα video και να απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτήματα.
Τι "νιώθεις"; (οποιαδήποτε λέξη που εκφράζει συναίσθημα)
Τί "κάνεις¨; πως αντιδράς ( σκέψου τη θέση στη οποία βρίσκεσαι)
Τι θα μπορούσες να κάνεις για να αλλάξεις την κατάσταση;
Στη συνέχεια στην ολομέλεια καταγράφηκαν σε χαρτόνια όλα όσα ειπώθηκαν, δίνοντας έμφαση στο συναίσθημα και πώς αυτό εκφράζεται. (Πίσω από κάθε συμπεριφορά βρίσκεται και ένα συναίσθημα)
Κυρίαρχα ήταν τα συμπεράσματα των μαθητών:
"Το θύμα νιώθει φόβο και απομονώνεται"
"Ο θύτης νιώθει θυμό και επιτίθεται"
"Ο παρατηρητής είτε νιώθει φόβο και δεν παίρνει θέση είτε αδικία και στηρίζει το θύμα"
Οι μαθητές κατέθεσαν τα συμπεράσματα τους και "ανακάλυψαν" τον ορισμό της Σχολικής Βίας, τις μορφές που εμφανίζεται, τι μπορεί να κάνει κάποιος, εάν βρεθεί σε αυτούς τους "ρόλους" καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες που μπορεί να απευθυνθεί.
Τη Δράση παρακολούθησαν η Διευθύντρια και οι καθηγητές του σχολείου.
Τα αποτελέσματα της παραπάνω βιωματικής Δράσης, μετά από κατάλληλη στατιστική επεξεργασία στα πλαίσια του μαθήματος "Μαθηματικά 1" της Γ΄ Λυκείου, θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα του Σχολείου μας και θα παρουσιαστούν ως καινοτόμα διδακτική πρακτική στα πλαίσια του Παναλλήνιου Προγράμματος Σχολικής Καινοτομίας στο οποίο συμμετέχει το Σχολείο μας.
Η συντακτική ομάδα