Τίτλος project:
Παραγωγή βιολογικής μαρμελάδας
(μήλο-πορτοκάλι)
Τμήματα Συμμετοχής:BΛυκείου
Β΄ Γεωπονίας, Β΄ Οικονομίας, Β΄ Πληροφορικής
Χώροι διενέργειας project: Εργαστήριο Γεωπονίας και Τροφίμων
Τρόπος εργασίας:
Ομάδες εργασίας 5-7 ατόμων, αποτελούμενες από μαθητές και των 3 τμημάτων αρχικά και
στη συνέχεια νέες ομάδες εργασίας ανά ειδικότητα
Ενέργειες ομάδων εργασίας:
1η φάση
Ø Έρευνα αγοράς για τις βιολογικές μαρμελάδες
Ø Ανασκόπηση βιβλιογραφίας, συγκέντρωση πληροφοριών και καταγραφή δεδομένων
για αντίστοιχα projects
Ø Συζήτηση για παράθεση αποτελεσμάτων έρευνας, ανταλλαγή απόψεων, ανατροφοδότηση
2η φάση
Ø Επιλογή και προμήθεια των κατάλληλων φρούτων
Ø Έρευνα στο διαδίκτυο για τον τρόπο παραγωγής βιολογικής μαρμελάδας
Ø Παραγωγή μαρμελάδας στο εργαστήριο
Ø Δημιουργία ετικετών για τις συσκευασίες
Ø Τυποποίηση, συσκευασία προϊόντος
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Μανουσάκειου ΕΠΑ.Λ. ΔΕΣΚΑΤΗΣ των τμημάτων Β’ Γεωπονίας, Β’ Οικονομίας και Β Πληροφορικής υλοποίησαν την Εκπαιδευτική Δράση «Μεταποιώ και Παράγω». Ο σκοπός της παρούσας δράσης είναι οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με τα πρωτογενή αγροτικά προϊόντα σε ότι αφορά τη διαδικασία της καλλιέργειας, της παραγωγής και της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων. Έχοντας ως πρώτη ύλη τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής, οι μαθητές αναζήτησαν και θα επέλεξαν διαθέσιμους τρόπους μεταποίησης αγροτικών προϊόντων (κυρίως φρούτων) με στόχο τη διάθεση τους για κατανάλωση.
Συμμετέχοντας στην δράση, βασικός στόχος είναι η ανανέωση της σχέσης των παιδιών με τη γεωργία και η απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
Λίγα λόγια για την Παρασκευή της Μαρμελάδας 3 Μ
(Μανουσάκειο – Μαρμελάδα -Μήλο)
Οι μαρμελάδες είναι προϊόντα που παρασκευάζονται από φρούτα και ζάχαρη. Τα φρούτα με την ζάχαρη θερμαίνονται στους 80-90 oC έως ότου τα στερεά να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο .
Οι μαρμελάδες μετά την παρασκευή τους τοποθετούνται σε αποστειρωμένα βάζα τα οποία απαερώνονται και συντηρούνται κλειστά σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά το άνοιγμα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο και να καταναλώνονται εντός 2-3 μηνών. Οι μαρμελάδες είναι προϊόντα που αλλοιώνονται δύσκολα και αυτό οφείλεται στην μερική συμπύκνωση που γίνεται κατά την θέρμανσή τους καθώς και στην μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης που έχουν αλλά και στο χαμηλό pH.
Για την παρασκευή της μαρμελάδας χρησιμοποιήθηκαν τα ακόλουθα υλικά :
15 κιλά
μήλα
7 κιλά
ζάχαρη
Χυμός από 5
λεμόνια
Οι μαθητές, η Διεύθυνση και ο Σύλλογος διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ
ΔΕΣΚΑΤΗΣ , θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Δ.Σ.
του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων για την προσφορά των υλικών για την
παρασκευή της μαρμελάδας μας.